lördag 12 januari 2008

Levain - del 1

I sju dagar stod mina 500 gram russin och jäste tillsammans med vatten, honung och socker. Varför? För att göra russinjäst som ska bli en mamma som ska bli en chef som ska bli Levain som är istället för vanlig kronjäst i en del brödrecept som jag är sugen på.

Efter sju dagar var det dags att "trycka ur vätskan ur russinen med baksidan av en slev" för att sedan sätta russinjästen i kylen. Frågan är dock bara - vad är "russinjästen"? Är det russinen eller vattnet? Jag chansade på att russinen är själva jästen. Tyvärr fel. Så jag kastade själva jästen och behöll det som skulle slängas. Men jag kör på - det kanske blir fantastiskt gott att göra tvärtom. Återkommer i frågan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Första träffen på Google när jag söker efter russinjäst:

http://jacob.tardell.se/bak/arkiv/2005/05/russinjast.html

"...Sila soppan och släng russinen. Jästen (vätskan alltså) kan förvaras i en tätslutande burk i kylen i flera månader..."