- Uppriktighet, rakhet
- Lyhördhet
- Känslolöshet
- Empati
- Självrannsakan
Inställningen är oerhört viktig. Om jag ska vara lycklig i mitt liv - vilket jag har för avsikt att vara, så måste jag fokusera på det positiva istället för det negativa. Fokusera på att hitta bra saker istället för dåliga. Naturligtvis dyker det upp dåliga saker i mitt förhållande och i alla relationer med andra människor. Ska jag då vara "ärlig" och berätta vad som tynger mig? NIX. Inte innan jag har självrannsakat mig. Innan jag låter min omgivning falla offer för en negativ känsla försöker jag att förstå varför den uppkommit. I förrgår var jag oerhört lättirriterad efter min löptur för att jag inte hade ätit. Då är det bara att hålla käften och fixa mat. Inte "vara ärlig" och berätta att jag irriterar mig på att han gör si och så.
Om jag nu har självransakat mig och kommit fram till att jag ändå vill "vara ärlig" och berätta om det negativa som tynger mig så behöver jag vara lite empatisk. Fundera lite över hur mitt budskap kommer att tas emot. Är det verkligen rätt att säga det jag tänker säga? Kommer det att tjäna mitt syfte eller göra mer illa än gott?
Om jag nu fortfarande vill föra fram min negativa kritik eller vad det nu må vara, så gäller det att uttrycka det på rätt sätt. Att vara försiktig och känslig i kommunikationen.
Likadant gäller det att vara lyhörd för andra människor. Det är inte lätt att säga något negativt till en annan människa. Hur gör man om man inte har lust att umgås med någon som ringer? Om jag frågar en person ett par gånger om vi ska hitta på något och båda gångerna får nekande svar så avvaktar jag och låter den personen höra av sig. Har inte personen lust att umgås med mig så hör den inte av sig och då får det vara. I det här fallet behöver inte personen vara "ärlig" och göra en lång utläggning om varför den inte vill umgås med mig. Jag fattar liksom det ändå och kan umgås med andra vänner.
En del gömmer sig bakom masken "ärlighet" och tillåter sig därmed att vara känslokalla, empatilösa, ha dålig lyhördhet och ingen självrannsakan. Jag vet. Jag har gjort det många gånger.
3 kommentarer:
Livet är som en kontorsstol - det gäller att ha rätt inställning. (Okänd källa)
Det svåra med empati är att folk sällan har tid att utöva det. Jag har börjat tänka på det i utbildningssammanhang. Ibland sitter nämligen folk och är helt "borta", kollar ut genom fönstret, undviker ögonkontakt m.m. Det första man tänker är ju förstås om han/hon ogillar mig eller det jag föreläser om. De senaste åren har jag börjat ha inställningen att personens förälder kanske just gått bort, ekonomin är kass, barnet är sjukt hemmavid etc. Då är det svårt att vara en solstråle. Folk har känslor av en anledning, och oftast beror de känslorna inte på mig.
Man måste tänka till en extra gång när man ska ha empati för nån - det är något man måste träna upp. Precis som en hybridklubba.
Det är så mycket jag lär mig av dig, Sofia. Du är en ständig källa till inspiration om livet med tankar på djupet och skrattet du har. Och alldeles, alldeles underbar!
Mitt i alla stora livsfrågorna går jag själv med tankar om ärlighet, livsglädje, kärlek, drivkrafterna.
Vad är vad? En känsla är reaktion på något, men vad bottnar den i egentligen? Har lärt mig ställa frågan Varför? i 5 led ner och oj vilken skillnad det gör!
Du tar upp ärlighet...
Mot andra - ja, den varar längst om man är empatisk. Man ska vara ärlig, men kan strunta i att vara grym :)
Mot oss själva - den varar längst, för att sann, genomgripande ärlighet mot oss själva kan bara leda till livsglädje!
Alltid lika vis. Du tänker mycket bra saker!
Skicka en kommentar